Barwy jesieni. Jak zachować smak lata przez cały rok?
Jesień to czas zbiorów, przydomowe sady i ogródki pełne są owoców dostarczających naszemu organizmowi niezbędnych witamin, tak bardzo potrzebnych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania każdego organizmu. W jaki jednak sposób sprawić aby jabłka, gruszki, wiśnie czy maliny mogły nas cieszyć swoim smakiem przez dłuższy czas?
Polskie owoce i domowe przetwory są bogactwem witamin (zwłaszcza wit. C), minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy, które wspierają odporność, chronią przed chorobami serca i nowotworami oraz wspomagają trawienie.
Przetwory, takie jak kiszonki, kompoty, konfitury czy dżemy, pomagają utrzymać te cenne składniki odżywcze w diecie przez cały rok, a naturalne domowe przetwory nie zawierają sztucznych dodatków. Domowe przetwory na zimę pozwolą Ci zachować smak lata i cieszyć się nim aż do kolejnego sezonu. Przygotowując słoiki z sezonowymi owocami oszczędzisz pieniądze i wprowadzisz do diety zdrowe produkty wiadomego pochodzenia, a przetwory na zimę po odpowiednim przygotowaniu można zjeść nawet po kilku latach.
Rozmowy o zdrowotnych korzyściach polskich owoców i domowych przetworach miały również praktyczny wymiar, jesień zachwyca nas bowiem pięknem swoich barw i niezwykłą paletą kolorów. Wykorzystując dary natury w postaci kolorowych liści z naszych sadów i przydomowych ogródków, z drzew i krzewów owocowych; grusz, jabłoni, brzoskwiń, orzechów laskowych i włoskich, jeżyn, borówek i malin powstały przepiękne kompozycje, do obejrzenia których serdecznie zapraszamy w naszej fotogalerii.
Opracowanie tekstu: Jolanta Żurowska


























